U heeft aangegeven dat u graag minder gas wilt gebruiken
Op basis van uw antwoorden op de vragen, komen de volgende adviezen naar voren:
Isolatie nalopen
Isolatie beperkt het warmteverlies van de woning. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Goede isolatie is dus van belang als u gas wil besparen voor het verwarmen van uw woning.
U heeft aangegeven, naast gas te willen besparen, dat u al delen van uw woning heeft geïsoleerd. Bij de meeste woningen die nog nauwelijks zijn geïsoleerd, is de grootste winst te behalen met isolatie van het dak, daarna isolerende beglazing, dan dichte delen van de gevels en dan de vloer. Wellicht zijn er delen die nog beter kunnen worden geïsoleerd.
Advies
Ga na in hoeverre u het warmteverlies in uw woning verder kan beperken. Er zijn verschillende hulpmiddelen om dit na te gaan, bijvoorbeeld de “check je isolatie tool” van Milieu Centraal . Als u besluit uw woning te gaan voorzien van isolatie kunt u de “Routekaart naïsolatie” van TKI Urban Energy gebruiken om informatie in te winnen, onder andere over hoe u problemen met vocht te voorkomen. Bij isolatie van dichte delen van gevels en dak is het altijd te adviseren iemand in te schakelen met bouwfysische kennis om vochtproblemen te voorkomen.
Aandachtspunten:
Belangrijk aandachtspunt bij isoleren is dat er altijd gezorgd wordt voor voldoende ventilatie in de ruimte. Door de isolerende maatregelen worden naden en kieren vaak afgedicht, waardoor er geen verse lucht van buiten de ruimte in komt. U kunt zorgen voor ventilatie via ventilatieroosters tussen het kozijn en het raam en/of een mechanisch ventilatiesysteem. Informatie over ventilatie kunt u ook vinden bij Milieu Centraal, of door de vragenlijst op deze website over “gezonder wonen” in te vullen.
Wanneer u de kozijnen gaat vervangen, let dan ook op mogelijkheden om de ruimte te luchten om oververhitting tegen te gaan.
Comfort impact: lager energiegebruik voor verwarmen van de woning.
Energie impact: verbetering van comfort door minder koude oppervlakken zoals koude ramen, wanden of een koude vloer.
Hybride oplossing
U heeft enerzijds aangegeven minder gas te willen gebruiken en dat u huis goed geïsoleerd is.
Advies
Indien u nog niet volledig van het gas wilt, is een hybride warmtepomp mogelijkheid om gas te besparen. Dit is een combinatie van een warmtepomp met de bestaande (of een nieuwe) gasketel, zie ook de website van Milieu Centraal voor informatie over hybride warmtepompen ).website van Milieu Centraal voor informatie over hybride warmtepompen. Zolang de buitentemperatuur niet te laag is kan de warmtepomp voldoende capaciteit leveren. Bij lage buitentemperaturen springt de gasketel bij.
Indien u woning voorzien is van mechanische luchtafvoer, kan een ventilatiewarmtepomp een optie zijn. Deze warmtepomp gebruikt de afgevoerde lucht (i.p.v. koude buitenlucht) om het CV- water te verwarmen. Ook de ventilatiewarmtepomp is een aanvulling op de CV-ketel en draagt bij aan het verminderen van het energiegebruik in de woning.
Indien u liever gelijk volledig van het gas af wilt, vul dan de vragenlijst “ik wil van het gas af” in.
Aandachtspunten:
Let op de positie van een eventuele buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp (onderdeel van een hybride warmtepomp) in relatie tot het geluid dat deze produceert. Hinder (ook bij de buren) dient uiteraard te worden voorkomen. Eventueel zijn er ook omkastingen op de markt om het geluid deels tegen te houden. Voor meer informatie over dit geluid, kunt u ook het onderdeel “installatiegeluid” van de vragenlijst “Gezonder wonen” gebruiken.
Comfort impact: bij een goed werkende hybride warmtepomp heeft dit geen invloed op het comfort, uitgaande dat u nu geen comfortklachten heeft.
Energie impact: een hybride warmtepomp met elektrische CV-ketel verbruikt geen aardgas, daarentegen verbruikt deze wel elektra en zal het elektraverbruik toenemen. De mate van elektraverbruik hangt onder andere af van de efficiëntie en capaciteit van de warmtepomp.
Woning isoleren
U heeft aangegeven dat uw woning nog niet goed is geïsoleerd. Bovendien wilt u graag minder gas gebruiken. Isolatie beperkt het warmteverlies van de woning. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Goede isolatie is dus van belang als u gas wil besparen voor het verwarmen van uw woning. Bij de meeste woningen die nog nauwelijks zijn geïsoleerd, is de grootste winst te behalen met isolatie van het dak, daarna isolerende beglazing, dan dichte delen van de gevels en dan de vloer.
Advies
Als u uw woning wil gaan isoleren, start dan met een stappenplan om het warmteverlies in uw woning te beperken. Dit kan onder andere via de “check je isolatie tool” van Milieu Centraal. Isoleer ook de verwarmingsleidingen waar mogelijk. Als u uw woning gaat voorzien van naïsolatie kunt u ook de “Routekaart naïsolatie” van TKI Urban Energy raadplegen.
Wilt u in eerste instantie uw gasgebruik verminderen, voordat u de stap maakt om geheel van het gas af te gaan, vul dan de vragen in onder de optie “Ik wil mijn gas verbruik graag verminderen.” In de vragenlijst “energiezuiniger wonen”.
Aandachtspunten:
Belangrijk aandachtspunt bij isoleren is dat er altijd gezorgd wordt voor voldoende ventilatie in de ruimte. Door de isolerende maatregelen worden naden en kieren vaak afgedicht, waardoor er geen verse lucht van buiten de ruimte in komt. U kunt zorgen voor ventilatie via ventilatieroosters tussen het kozijn en het raam en/of een mechanisch ventilatiesysteem. Informatie over ventilatie kunt u ook vinden bij Milieu Centraal, of door de vragenlijst op deze website over “gezonder wonen” in te vullen.
Wanneer u de kozijnen gaat vervangen, let dan ook op mogelijkheden om de ruimte te luchten om oververhitting tegen te gaan.
Comfort impact: lager energiegebruik voor verwarmen van de woning.
Energie impact: verbetering van comfort door minder koude oppervlakken zoals koude ramen, wanden of een koude vloer.
Ventileren
U heeft aangeven dat u geen balansventilatie heeft en geen ventilatieroosters in de gevel. Voor een gezond binnenklimaat is het van belang dat uw woning goed wordt geventileerd. Bij sommige bestaande woningen wordt momenteel geventileerd via de kieren en gaten in de gevel. Deze manier van ventileren geeft weinig controle op de hoeveelheid ventilatie en daarmee op de hoeveelheid warmte die daarmee verloren gaat. Bij het isoleren van de woning verdwijnen deze openingen vaak, waardoor geheel niet meer wordt geventileerd. Dit leidt weer tot hoge luchtvochtigheid binnen en gezondheidsrisico’s. Daarom is het van belang een ventilatiesysteem te hebben waarmee gecontroleerd kan worden gezorgd voor een gezond binnenklimaat met minimaal energieverlies.
Advies
Voorzie uw woning van ventilatievoorzieningen in alle verblijfsruimten. Vul de vragenlijst over luchtkwaliteit in bij het onderdeel gezondheid in, om een uitgebreider advies te krijgen over de ventilatie in uw woning.
U kunt de woning voorzien van regelbare roosters in de gevels of balansventilatie. Het nadeel van balansventilatie (mechanische toe- en afvoer) is dat dit ruimte vraagt voor luchtkanalen en een ventilatiebox. Het voordeel van balansventilatie is dat u gebruik kunt maken van warmteterugwinning. Warmteterugwinning zorgt ervoor dat de toegevoerde lucht wordt voorverwarmd met de afgevoerde lucht (zonder de lucht zelf uit te wisselen) zodat er minder warmte verloren gaat en u energie bespaart voor het verwarmen van de ruimten. Informeer eventueel bij een installateur of installatieadviseur of balansventilatie in uw woning kan worden ingepast.
Aandachtspunten:
Als u van plan bent te gaan isoleren, zorg dan eerst dat de ventilatie op orde is.
Comfort impact: voldoende ventilatie zorgt voor gezonde lucht, voorkomt muffe lucht, geurtjes en schimmel.
Energie impact: als u kiest voor balansventilatie met warmteterugwinning dan heeft ventilatie beperkte invloed op het energieverlies. Dit kan het energieverlies ten opzichte van de huidige situatie beperken. Met ventilatie via gevelroosters heeft u sowieso meer controle over de hoeveelheid ventilatie, maar de impact op het energieverbruik zal geringer zijn.
Verwarmen van lege ruimte
U heeft aangeven dat de verwarming soms aan is als er niemand thuis is of dat de ruimte die verwarmd wordt op dat moment niet wordt gebruik. Het verwarmen van elke ruimte kost energie. Pas het verwarmen van de ruimten en uw huis dan ook aan, aan het gebruik ervan.
Advies
Verwarm alleen de ruimten welke gebruikt worden en allen op het moment (of vlak voordat) deze gebruikt worden. U kunt hiervoor de kloktijden van de thermostaat aanpassen op uw gebruik en nachtverlaging toepassen. Voor de ruimten die u wel wilt verwarmen, maar waar de thermostaat niet hangt om de CV ketel aan te zetten, kunt u de radiatoren voorzien van een thermostaatknop die u alleen opendraait als de ruimte gebruikt (gaat) worden.
Aandachtspunten:
Let op als u vloerverwarming heeft: het opwarmen gaat trager dan bij andere typen verwarming en de energiebesparing bij een grote verlaging is beperkt (zie ook: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/bespaartips-verwarming).
Comfort impact: beperkte invloed op comfort, het kan wel wat langer duren voor de ruimte op temperatuur is.
Energie impact: een lager energiegebruik
Hoog rendement ketel
U heeft aangegeven geen HR ketel te hebben, daarbij staat HR staat voor hoog rendement. Oude gasgestookte verwarmingssystemen verbruiken veel meer gas om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren dan HR-ketels. Om gas te besparen kunt u dus de ketel vervangen door een HR-ketel.
Als u überhaupt geen gas verbruikt voor de verwarming, is bovenstaande niet van toepassing. Dan kunt u de resterende installaties die gas verbruiken gaan vervangen door installaties die geen gas, maar bijvoorbeeld elektra verbruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een elektrische boiler of duurzamere warmtepompboiler voor warm tapwater en een inductiekookplaat voor het koken. Indien u uiteindelijk geen gas gebruikt heeft u uw gasvoorziening niet meer nodig.
Advies
Heeft u nog een oude gasgestookte verwarmingsinstallatie, vervang deze dan door een zuiniger HR-ketel om het gasverbruik te verminderen.
Heeft u geen gasgestookte verwarming, Ga dan ook andere apparaten die gas verbruiken vervangen door apparaten die elektra verbruiken om het gasverbruik te verminderen. Verbruikt u uiteindelijk geen gas meer, laat de gasaansluiting dan verwijderen.
Aandachtspunten:
Als u binnenkort geheel van het gas af wilt, kan het moment dat u uw ketel gaat vervangen een goed moment zijn om de ketel te vervangen voor een gasloos alternatief. Vul hiervoor de vragenlijst “Ik wil van het gas af” in die u ook vindt op deze website.
Indien u apparaten of installaties gaat vervangen door gasloze alternatieven, gebruiken die alternatieven meestal elektriciteit. Uw stroomverbruik zal daardoor toenemen. Dit zou u deels kunnen compenseren met PV-panelen.Let op dat, afhankelijk van uw netbeheerder, het verwijderen van de gasaansluiting niet kosteloos is.
Comfort impact: mits de nieuwe installatie goed is gedimensioneerd, informeer hiervoor eventueel bij een installatieadviseur, heeft deze maatregel heeft geen invloed op comfort.
Energie impact: installatie van een HR-ketel in plaats van een oudere ketel leidt tot een lager gasgebruik voor verwarmen warm tapwater. Gasloze alternatieven leiden wel tot een hoger elektraverbruik.
Korter douchen
U heeft aangegeven dat voor warm douchen gas wordt gebruikt. Bovendien heeft u aangegeven regelmatig langer dan 5 minuten te douchen. Als u korter of kouder of doucht, bespaart u op uw gasbruik.
Advies
Gebruik een douchetimer of douchecoach om u te helpen maximaal 5 minuten te douchen.
Aandachtspunten:
Wijs eventuele huisgenoten ook op het gebruik van de douchetimer of probeer elkaar er aan te herinneren om niet te lang te douchen.
Comfort impact: minder lang genieten van een warme douche.
Energie impact: lager energiegebruik voor verwarmen warm tapwater.
Douchen in plaats van een bad
U heeft aangegeven gas te willen besparen en regelmatig in bad te gaan. Het nemen van een bad kost beduidend meer energie dan 5 minuten douchen.
Advies
Ga vaker onder de douch in plaats van in bad.
Aandachtspunten:
Zorg wel dat u niet te lang onder de douche staat, omdat anders het effect op het verbruik wordt verkleind. Gebruik eventueel een douchetimer of douchecoach om u te helpen maximaal 5 minuten te douchen.
Comfort impact: minder vaak genieten van een bad.
Energie impact: lager energiegebruik voor verwarmen warm tapwater.
Minder gasverbruik door koken
U heeft aangegeven minder gas te willen verbruiken, maar nog aardgas gebruikt om op te koken. Verminder gasverbruik tijdens het koken door pannen met deksels te gebruiken, water te koken met de waterkoker en/of overweeg om het gasfornuis te vervangen door een inductiekookplaat. Voordeel van het gebruik van een inductiekookplaats is dat het gezondheidsrisico’s door uitstoot van ultrafijnstof en NOx voorkomt. Door elektrisch te koken wordt het gebruik van aardgas hier voorkomen. Dit kan met een elektrische kookplaat, keramische koopplaat of inductiekookplaat. Deze systemen hebben allen voor- en nadelen, maar veelal krijgt de inductiekookplaat de voorkeur, onder andere omdat deze relatief zuinig is en niet lang warm blijft na het koken. Milieu Centraal geeft meer informatie over dit onderwerp.
Advies
Verminder gasverbruik tijdens het koken door pannen met deksels te gebruiken, water te koken met de waterkoker en/of overweeg om het gasfornuis te vervangen door een inductiekookplaat.
Aandachtspunten:
Let op dat een inductiekookplaat meestal een eigen groep in de groepenkast vereist, soms zelfs met krachtstroom (400V). Voor een inductiekookplaat is het noodzakelijk dat de bodems van de pannen magnetisch zijn en niet te hol of bol (geen klassieke wok).
Comfort impact: geen gevaar meer van gas of de verbrandingsgassen hiervan.
Energie impact: lager energiegebruik voor koken, bij gebruik van deksels en een waterkoker. Bij vervanging door een inductiekookplaat heeft u geen gasverbruik meer door het koken, maar wel extra elektraverbruik.
Zonneboiler of warmtepompboiler
U heeft aangegeven minder gas te willen gebruiken en de CV-ketel te gebruiken voor warm tapwater.
Als stap richting gasloos kunt u overwegen een zonneboiler te installeren. Een zonneboiler is een combinatie van een of meer zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat in de woning, zie tevens de informatie hierover bij Milieu Centraal. Zonneboiler, met elektrische naverwarming, kan de bereiding van warm tapwater overnemen zonder daarvoor gas te gebruiken.
Een alternatief voor woningen met enkel mechanische afzuigventilatie (zonder balansventilatie) is het gebruik van een ventilatie-warmtepompboiler. Een ventilatie-warmtepompboiler gebruikt de warmte uit de ventilatielucht voor het produceren van warm tapwater. Bij Milieu Centraal vindt u ook informatie over de ventilatiewarmtepompboiler ) . Deze ventilatiewarmtepompboiler kan eventueel ook worden gecombineerd met zonnecollectoren, om zo de warmte van de zon ook te benutten.
Advies
Overweeg het installeren van een zonneboiler voor het gasloos verwarmen van warm tapwater. Bij woningen met een mechanische afzuiging kan ook gebruik worden gemaakt van een ventilatie-warmtepompboiler.
Aandachtspunten:
Let op dat een warmtepompboiler geluid maakt. Plaats dit apparaat in een afgesloten ruimte waar deze geen overlast veroorzaakt. Let op dat de capaciteit van het boilervat past bij het verbruik van warm tapwater.
U heeft voldoende ruimte nodig voor het opslagvat.
Comfort impact: bij een goed gedimensioneerde boiler heeft dit geen gevolgen voor het comfort. Afhankelijk van leidinglengtes kan het zo zijn dat warm water eerder het tappunt bereikt.
Energie impact: alle warmte van de zon, bespaart energie. Het elektrische na-verwarmingselement gebruikt wel elektriciteit. De ventilatie-warmtepompboiler gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en elektriciteit. Er wordt geen gas gebruikt door bovenstaande systemen.